Titel: Spökeri.

Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: N Edin Säter  År: 1927

Socken/stad: Indal

Det hände ibland, att om man nattetid kör förbi Indals kyrka kan man råka ut för åtskilligt obehag. En natt körde ett par bönder där föbi. Den ene av dem tyckte sig se något besynnerligt vid kyrkogårdsporten. "Se dig icke tillbaka", sade han till den andre. Men rätt som det var kastades han ögonen bakom vagnen. I detsamma hakade sig en gast fast så att bonden knappast kunde komma vidare. Hästen stretade och drog, så att han höll på att falla framstupa. Slutligen kommo de till en korsväg, där släppte han och bonden kunde med lättnad köra vidare.

Hammastedtska arkivet. Pehr Johnssons samlingar X.